註冊 登入

HGC1000M光纤入屋宽频稳定吗

引用:
原帖由 gogf 於 2018-4-11 09:16 PM 發表

36個月约,月費188元,免交6個月,有路由器送
Can pm the sales contact please, thank you

回覆 引用 TOP

新手不能pm,可上網申請,30個月约,平均150元一個月,無路由器送

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 魔法小神童加旋 於 2018-4-10 04:16 AM 發表

1G個modem冇wifi,

好似100m先有,要wifi點都要加router,

跟plan個router出街買仲平。

多人用都冇咩問題,不過穿透力麻麻。
我就係怕麻煩唔識set up個router, 佢地話包安裝埋喎

139元包1000M+tel+mytvb+google chromecast,36個月,剛装了。手機上下載平均都約有400 MB ,notebook WiFi 就快d 有444mb.

引用:
原帖由 help9413 於 2018-4-11 11:22 PM 發表

139元包1000M+tel+mytvb+google chromecast,36個月,剛装了。手機上下載平均都約有400 MB ,notebook WiFi 就快d 有444mb.
請問依個offer邊度可申請?

引用:
原帖由 殺神 於 2018-4-12 08:06 AM 發表

請問依個offer邊度可申請?
去 3 個網頁 即時 on-line chat , 留下地址聯繫資料,即時知道有冇線到該大廈 同埋有冇port 位可用,轉頭即時有sales 找你頃。我就早兩個月申請定,4月頭安裝。安裝成功行5日,收到電郵取 google chromecast, 不過唔係最新款,由

聯強 保養2016年製造似清貨,裝咗效果OK,iOS 已試Facebook ,YouTube ,KK box可用,不過其實我覺得冇乜用,因為呢啲apps其實已經可以由 wifi直出電視。另外,myTV super 只包一個流動網絡設備連接, 每月可以轉三次,每次轉之前都要踢走之前連接嗰個手機,個師傅同我講可以駁三個電話同時使用其實係錯的。因為我全屋行Wi-Fi,我連2.4G 都 disable 左,淨行5G, 不會連 lan線使用, 所以用唔盡佢1000 MB寬頻。師傅安裝嗰日佢就話用佢電腦測試有九百幾MB,但係冇俾我睇,我用自己notebook 插 lan線入 光纖modem直出試就有800 MB。安裝時要留意番,因為佢只派一個IP俾你,如果你插超過兩件野落嗰個光纖 modem度,就會有機會是但一個會連線不到。所以師傅會同你安裝myTV Super嘅時候,會經Wi-Fi連接 而不會使用 myTV super lan port 連接。仲有件古靈精怪嘅事,之前一直用hkt500 MB光纖 華為modem,我係用cat6 lan 線由 router 連接modem 一直好快好穩定, 連上黎裝個 hgc c傅都話好快. 但放好新 hgc 光纖後就轉線測試啦,機樓光纖訊號嘅衰減值係 -11上到樓係 -16,會再慢啲但應該屬於正常範圍內,hgc 用 Nokia modem 冇 WiFi 功能,駁返 router 就上極都上唔到, 最後要轉返條 cat5 lan 線就冇問題,即時上到,reboot後 轉番試用同一個port位 cat6線又唔得,反覆測試都係唔得,師傅都話唔知點解。

引用:
原帖由 help9413 於 2018-4-12 08:57 AM 發表

去 3 個網頁 即時 on-line chat , 留下地址聯繫資料,即時知道有冇線到該大廈 同埋有冇port 位可用,轉頭即時有sales 找你頃。我就早兩個月申請定,4月頭安裝。安裝成功行5日,收到電郵取 google chromecast, 不過唔 ...
師兄我都是NOKIA MODEM, 4個PORT都可以用到喎, 我用CAT5E線一樣出到1000M, 我有問過技術部個邊, 佢話4個PORT都可以同時用, 暫時我PORT1插PC PORT2插PS4 PORT3插ROUTER, 3樣同時用都有IP喎, 是不是你既MODEM有問題呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Hero8484 於 2018-4-11 11:07 PM 發表

我就係怕麻煩唔識set up個router, 佢地話包安裝埋喎
佢黎安裝個陣會SET 埋架, 服務同態度都唔錯

引用:
原帖由 mo456 於 2018-4-15 08:17 AM 發表

佢黎安裝個陣會SET 埋架, 服務同態度都唔錯
thank you

回覆 引用 TOP

現cat cable用家就覺得麻麻地,成日disconnect尤其係無線寬頻,電話成日scan、唔到個 SID,每次開關個router先出得番黎但用用下又無左。平均每都要開關router一次有時重要開兩三次。

回覆 引用 TOP

25 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。