註冊 登入

呢張list ok嗎 $4500左右

引用:
原帖由 457555 於 2017-10-18 09:24 AM 發表

但應該點重新安裝windows 10....
usb/碟都冇用
咁就幫你唔到喇

引用:
原帖由 xieling 於 2017-10-18 09:26 AM 發表

咁就幫你唔到喇
想問下你有冇聽過有人有呢個情況??usb全部唔得
睇黎要拎個harddisk出黎擺番落舊機到 再掉d driver 落去, 跟你個方法了

引用:
原帖由 457555 於 2017-10-18 09:28 AM 發表

睇黎要拎個harddisk出黎擺番落舊機到 再掉d driver 落去, 跟你個方法了
我身邊的朋友安裝windows 7作業系統 大多數都知道 有什麼不便之處 所以佢哋全部都會用一隻sata 制式 的光碟機去進行安裝!

但係好似樓主你呢個情況就只好 用第二啲方法啦!

新硬件要玩舊系統 好多時使用者要有一定知識如果唔係 好容易就搬石頭揼腳趾!

引用:
原帖由 457555 於 2017-10-18 09:28 AM 發表

講講下我諗到第二個方案!

你有冇多餘的sata制式的硬碟喺度?

有就先將 主機板及顯示卡驅動程式放咗落去另外一隻sata制式的硬碟到 之後再擺落你部新電腦度運行。

你原先新電腦的硬碟就不用拆除 你只需要打開機箱蓋 插多一條sata線連接落另外一隻硬碟 就搞掂。

引用:
原帖由 xieling 於 2017-10-18 09:31 AM 發表

我身邊的朋友安裝windows 7作業系統 大多數都知道 有什麼不便之處 所以佢哋全部都會用一隻sata 制式 的光碟機去進行安裝!

但係好似樓主你呢個情況就只好 用第二啲方法啦!

新硬件要玩舊系統 好多時 ...
我都覺得高估左自己
開頭都諗住裝唔到win7就轉win10 已經預備左win10手指
但一隻幾年前既手指(買對上一部電腦個陣用黎裝win7既手指)
一插落去又裝到 就諗住搞掂了
點知

引用:
原帖由 xieling 於 2017-10-18 09:34 AM 發表

講講下我諗到第二個方案!

你有冇多餘的sata制式的硬碟喺度?

有就先將 主機板及顯示卡驅動程式放咗落去另外一隻sata制式的硬碟到 之後再擺落你部新電腦度運行。

你原先新電腦的硬碟就不用拆除 你只 ...
師兄我要番屋企睇下部舊機係咪你講既sata制式硬碟 我都唔識分
不過新電腦跟機送左條線 我記得上面寫左sata 但唔知有咩用途

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 457555 於 2017-10-18 10:09 AM 發表

我都覺得高估左自己
開頭都諗住裝唔到win7就轉win10 已經預備左win10手指
但一隻幾年前既手指(買對上一部電腦個陣用黎裝win7既手指)
點知
你都已經預備咗隻windows 10的手指點解唔用windows 10隻手指進行安裝呢?

基本上一插落去 跟住好似window安裝咁做就得㗎喇喎

引用:
原帖由 xieling 於 2017-10-18 10:23 AM 發表

你都已經預備咗隻windows 10的手指點解唔用windows 10隻手指進行安裝呢?

基本上一插落去 跟住好似window安裝咁做就得㗎喇喎
但依家usb port detect唔到野?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 457555 於 2017-10-18 10:09 AM 發表

我都覺得高估左自己
點知
之前裝WIN 7時候USB 用到, 轉插WIN 10裝機USB就detect唔到咁神奇?

Winner Winner Chicken Dinner

回覆 引用 TOP

咁多位師兄 我最終都係裝左WIN 10家用版
但我冇KEYS
遲D係咪30日之後就用唔到喇?

引用:
原帖由 457555 於 2017-10-18 08:31 PM 發表

咁多位師兄 我最終都係裝左WIN 10家用版
但我冇KEYS
遲D係咪30日之後就用唔到喇?
去淘淘, 十蚊人仔買個KEY...得左

回覆 引用 TOP

唔好問我link, 呢D咁唔專重知識產權H野, 我係唔會X的!

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2017-10-18 11:13 PM 發表

唔好問我link, 呢D咁唔專重知識產權H野, 我係唔會X的!
搞掂了唔該你呀暫時win10都好似冇咩問題

回覆 引用 TOP

103 1234567
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。