註冊 登錄

[系統問題] 非常急既問題 請大大們幫忙解決

引用:
原帖由 cckit0922 於 2017-8-12 04:18 PM 發表

...我電腦Sata模式只有度同ahci
同我試左F11入boot 我係有三樣野選
1hd名
2Dvd名
3 ufei dvd名
但我係選3做Boot但個畫面就閃左一下,
又再重新比我選上面1 2 3boot既選擇
http://www.as ...
你隻光碟係咪真係boot 到?? 城死苭h第二部機試下先

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cckit0922 於 2017-8-12 04:18 PM 發表

先多謝咁多位大大既幫忙
我電腦Sata模式只有度同ahci
同我試左F11入boot 我係有三樣野選
1hd名
2Dvd名
3 ufei dvd名
但我係選3做Boot但個畫面就閃左一下,
又再重新比我選上面1 2 3boot既選擇
http://www.as ...
你在bios揾下有關ufei選項,你塊板一定可以用3tb硬碟

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 齋煎 於 2017-8-11 11:11 PM 發表

拎隻碟去另一部機度用 diskpart clean 左佢。
The same can be done on the same computer as long as the OP has a bootable Windows DVD/USB stick.

回覆 引用 TOP

請問大大 係我隻Win碟定係我dvd? bois入面真係唔見有uefi既野 只有在按f11 boot入面先會有ufei dvd 但選了只會閃一下
補充一下 光碟是Win10企業64b

引用:
原帖由 cckit0922 於 2017-8-12 09:57 PM 發表

請問大大 係我隻Win碟定係我dvd? bois入面真係唔見有uefi既野 只有在按f11 boot入面先會有ufei dvd 但選了只會閃一下
補充一下 光碟是Win10企業64b
揾個識電腦朋友幫手攪啦

回覆 引用 TOP

我塊ASUS板BIOS入面Boot選項度有一個位叫"CSM (compatibility support module)",入去堶惘陰o揀用UEFI 定 Legacy Mode (即MBR) 來 Boot。 AsRock 點叫我就唔知了。

Intel i5-4460
ASUS Z97M-Plus
Team DDR3-1600 32GB
Samsung 850Pro 512GB SSD
Seagate HDD (2TB + 1TB)
Toshiba HDD (3TB)
Zotac Nvidia GTX-1050Ti 4GB GDDR5
Cooler Master V650
EIZO EV2450
Windows 10 Professional 64-bit
Sony Xperia XZ Premium
多謝依幾日幫我既大大們Thx哂你地
成功認到3tb 用usb做開機就可以了

引用:
原帖由 Loft 於 2017-8-13 12:05 AM 發表

我塊ASUS板BIOS入面Boot選項度有一個位叫"CSM (compatibility support module)",入去堶惘陰o揀用UEFI 定 Legacy Mode (即MBR) 來 Boot。  
Is yours the same as mine? See https://www.tenforums.com/instal ... efi.html#post995761

到底有幾急呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 matthew_wai 於 2017-8-13 13:48 發表

Is yours the same as mine? See https://www.tenforums.com/installation-upgrade/82282-configuring-bios-readiness-switch-uefi.html#post995761
唔肯定係唔係一模一樣,但介面、用字、配色都有超過九成一樣。
就係呢一頁,有得選用邊一個Mode去Boot機。

Zotac Nvidia GTX-1050Ti 4GB GDDR5
EIZO EV2450
Windows 10 Professional 64-bit

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cckit0922 於 2017-8-13 05:19 發表

多謝依幾日幫我既大大們Thx哂你地
成功認到3tb 用usb做開機就可以了
請問可以講下你係點樣解決嗎?

EIZO EV2450
引用:
原帖由 Loft 於 2017-8-13 11:22 PM 發表

請問可以講下你係點樣解決嗎?
He booted it from a Windows USB stick in UEFI mode.

回覆 引用 TOP

重新安裝即可,格式化成GPT分區

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 28 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。