註冊 登錄

HHD同SSD 問題

引用:
原帖由 matthew_wai 於 2017-5-20 02:16 PM 發表

Did you use them roughly?
我用大機箱,HDD環境寬敞舒適,應該唔關事。

回覆 引用 TOP

My HDD works fine in a small case.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbq323 於 2017-5-19 10:23 AM 發表

ssd速度快,hhd容量大,各有用途,但而家網速快,hhd我都唔用,轉用網盤了,好處是人家網盤會定期更新硬件,廿年,三十年,你D資料都保存得好好,仲可以方便你用唔同機讀取,永無壞機失資料問題
我用過百度網盤,一到繁忙時間就減速,好難下載回來。而且如果佢覺得你的檔案違規,會主動把原有檔案換走,變成了違規的告示板。

個人簽名: 黃金工程 (256 字節以內)

回覆 引用 TOP

How do they discover an unacceptable file? Do they have access to your personal files?

引用:
原帖由 matthew_wai 於 2017-5-20 19:54 發表

How do they discover an unacceptable file? Do they have access to your personal files?
Yes they have full access to your file in BaiduYun.

熱門搜尋: 白內障 包皮 健康食品

回覆 引用 TOP

It is terribly unacceptable, showing no respect for privacy.

引用:
原帖由 matthew_wai 於 2017-5-20 07:54 PM 發表

幾月前,有一集從人人下載入百度云盤的日劇,該集第七集,有一男一女錫嘴和擁抱,

分好多日睇,每日睇一小段,結果睇睇下,影片內容,變成了一段違規的警告

個人簽名: 黃金工程 (256 字節以內)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 matthew_wai 於 2017-5-20 08:15 PM 發表

It is terribly unacceptable, showing no respect for privacy.
百度網盤有個 "秒速上傳" 功能,我估係類似 md5 checksum 咁上下,
只要 check 到 md5 同佢 database 入面有相同H,就唔使真係上傳上去佢度,放個 pointer / shortcut 喺你 account 就可以,
客戶大多數都係放d 歌曲、電影、4仔 上去,來源其實大都相同,百度只要儲存第1個上傳檔就得,又快又慳佢地方。

當百度收到某d 侵權電影、4仔等犯禁投訴,佢就 delete 佢 database 入面個種,
咁所有上傳咗呢個犯禁檔H用戶,當要access個檔就會見到個犯禁遭清除H warning,仲以為百度偷睇佢哋d 4仔。

如果唔想無咗d 檔案,zip咗佢加埋password先上傳就唔會出事。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbq323 於 2017-5-20 06:02 AM 發表

是的,百度不太好用,但唔同系統都支援到,大公司唔怕執笠,速度問題,有限速,要比錢既高級會員就有快
其實畀咗錢都唔一定快,佢成日有免費試用提速幾分鐘的,我試過都唔係快好多!

今晚過咗00:00之後仲大鑊,log in 唔到,要強迫輸入手機號碼嚟收sms驗証碼,呢個我極之抗拒的,變相癈哂我d戶口!

又話傳6日1日之後先實行,我已經日日下載番d檔落嚟,但佢速度太慢,拎唔到十分之一。。。。。。

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 39 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。