註冊 登入

HHD同SSD 問題

引用:
原帖由 matthew_wai 於 2017-5-20 02:16 PM 發表

Did you use them roughly?
我用大機箱,HDD環境寬敞舒適,應該唔關事。

回覆 引用 TOP

My HDD works fine in a small case.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbq323 於 2017-5-19 10:23 AM 發表

ssd速度快,hhd容量大,各有用途,但而家網速快,hhd我都唔用,轉用網盤了,好處是人家網盤會定期更新硬件,廿年,三十年,你D資料都保存得好好,仲可以方便你用唔同機讀取,永無壞機失資料問題
我用過百度網盤,一到繁忙時間就減速,好難下載回來。而且如果佢覺得你的檔案違規,會主動把原有檔案換走,變成了違規的告示板。

個人簽名: 黃金工程 (256 字節以內)

回覆 引用 TOP

How do they discover an unacceptable file? Do they have access to your personal files?

引用:
原帖由 matthew_wai 於 2017-5-20 19:54 發表

How do they discover an unacceptable file? Do they have access to your personal files?
Yes they have full access to your file in BaiduYun.

回覆 引用 TOP

It is terribly unacceptable, showing no respect for privacy.

引用:
原帖由 matthew_wai 於 2017-5-20 07:54 PM 發表

幾月前,有一集從人人下載入百度云盤的日劇,該集第七集,有一男一女錫嘴和擁抱,

分好多日睇,每日睇一小段,結果睇睇下,影片內容,變成了一段違規的警告

個人簽名: 黃金工程 (256 字節以內)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 matthew_wai 於 2017-5-20 08:15 PM 發表

It is terribly unacceptable, showing no respect for privacy.
百度網盤有個 "秒速上傳" 功能,我估係類似 md5 checksum 咁上下,
只要 check 到 md5 同佢 database 入面有相同H,就唔使真係上傳上去佢度,放個 pointer / shortcut 喺你 account 就可以,
客戶大多數都係放d 歌曲、電影、4仔 上去,來源其實大都相同,百度只要儲存第1個上傳檔就得,又快又慳佢地方。

當百度收到某d 侵權電影、4仔等犯禁投訴,佢就 delete 佢 database 入面個種,
咁所有上傳咗呢個犯禁檔H用戶,當要access個檔就會見到個犯禁遭清除H warning,仲以為百度偷睇佢哋d 4仔。

如果唔想無咗d 檔案,zip咗佢加埋password先上傳就唔會出事。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbq323 於 2017-5-20 06:02 AM 發表

是的,百度不太好用,但唔同系統都支援到,大公司唔怕執笠,速度問題,有限速,要比錢既高級會員就有快
其實畀咗錢都唔一定快,佢成日有免費試用提速幾分鐘的,我試過都唔係快好多!

今晚過咗00:00之後仲大鑊,log in 唔到,要強迫輸入手機號碼嚟收sms驗証碼,呢個我極之抗拒的,變相癈哂我d戶口!

又話傳6日1日之後先實行,我已經日日下載番d檔落嚟,但佢速度太慢,拎唔到十分之一。。。。。。

回覆 引用 TOP

39 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。